Megbuktam a Bechdel teszten

Ismét egy fantasztikus cikket láttam Kemese Fanni blogján, ami engem is írásra ihletett. Fanni az Így neveld a sárkányodat 2. kapcsán írt a női karakterekről, és ott olvastam először a Trinity szindrómáról, és újra a Bechdel tesztről. Végigfuttattam a fejemben az eddig befejezett kézirataimat, és rá kellett jönnöm, a legújabbal megbuktam a Bechdel teszten. Mielőtt kitérnék a részletekre, röviden ismertetem mi is ez a két kifejezés. A forrás természetesen Kemese Fanni blogja.

* Saccperkábé így nézhettem, mikor rájöttem arra, hogy megbuktam *

– Trinity szindróma: egy nagyon erőteljes, önálló nő a történet előrehaladtával már nem lesz annyira független, hangsúlyos és izgalmas, mint a bemutatkozó jelenetben, ahol először találkozunk vele.

Bechdel teszt: a nemi elfogultságot méri három egyszerű kérdéssel: vajon 1. szerepel-e két női karakter a műben 2. akik beszélnek egymással 3. nem csak férfiakról.

A Gyilkos áldozat és a Mese Re-habbal mindkettő “teszten” remekül vette az akadályt. A női karakterek erőteljesek maradtak az elején, meg a végén is, a Bechdel teszt sem jelentett problémát. A legfrissebb kéziratom, aminek a javításán egy ideje dolgozom, viszont megbukott a Bechdel teszten. A Túl szép kapcsán már leírtam, hogy az egy LMBT New Adult történet, váltott E/1-ben, fiú nézőpontokkal. Van két fontos női szereplő, mindketten Márk legjobb barátai. Dorina a lakótársa, a Vikivel pedig egy suliba járnak. A két lány nem igazán kedveli egymást, más értékeket képviselnek, és nem is nagyon beszélgetnek a másikkal. Most, hogy rádöbbentem megbuktam a Bechdel teszten, elgondolkodtam azon, mennyire változtassak emiatt a lányok történetén.

* Igaza van Lindsay Lohannek? Tényleg elrontottam? *

Támogatom a női egyenjogúságot, hiszek az erős női karakterekben olyannyira, hogy a Media Addict-on cikksorozatba fogtam, ahol a kedvenc YA főhőseimet rangsoroltam. És ezek után rá kellett döbbenjek, nem mentem át egy kéziratommal egy ilyen teszten, ami ennyire egyszerűnek tűnt. Furán érzem most magam emiatt. De nagyon.

Most alaposan át kell gondolnom mi legyen a következő lépés. Mert úgy érzem, hogy Viki és Dorina is komplex karakterek, akiket úgy szeretek, ahogy vannak. Csak azért érdemes plusz jeleneteket beleírni, hogy átmenjek a teszten? Egyáltalán, mennyire kell ezt komolyan venni? Ezek költői kérdések, amikre saját magamon és az előolvasóimon túl nem is nagyon tudna senki sem választ adni. Még meglátom mi legyen. Akárhogy is, annak azért örülök, hogy a Trinity szindróma abszolút nem érintett meg, és a Bechdel teszten is a három írásomból csak egy bukott meg. Azt hiszem ez jó arány.

515 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok
Comments
  1. 5 év ago
    • 5 év ago
  2. 5 év ago
    • 5 év ago

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.