10+1 könyv, ami hatással volt rám

Egy ideje már tombol a Facebookon a “10 könyv, ami hatással volt rád” kihívás. Mivel már kétszer is kaptam jelölést – legutóbb Deszytől – ezért elkészítettem a saját listámat is. Igaz, van némi hasonlóság, az “írók, akik hatással voltak rám” írásommal, de nem akkora, mint első blikkre hittem volna, hogy lesz. Szóval íme, a könyvek! A címekre kattintva több információt találhattok a könyvekről.

harryJ. K. Rowling – Harry Potter sorozat

Talán hatodikos, vagy hetedikes lehettem, amikor először a kezeim közé került a Bölcsek köve. Szerelem volt első olvasásra, és akárcsak sokakkal, velem is Harry Potter szerettette meg igazán az olvasást. Persze, előtte is volt már a kezemben könyv, de a Harry Potter után kezdtem el gyakrabban a könyvtárba járni, és folyamatosan kerestem az újdonságokat. Harry története pedig fontos része az életemnek, érik már az újraolvasás.

gyuruk-uraJ. R. R. Tolkien – A gyűrűk ura trilógia

Ritkán olvasok szépirodalmi könyvet, de ennek ellenére A gyűrűk urát simán végigolvastam, sőt, nagyon is tetszett. Persze, aláírom, a hosszadalmas tájleírásokat néhol már sokalltam, de annyira nagyívű és szerethető ez a trilógia, hogy szó szerint faltam a sorait. Az általános iskola nyolcadik osztályát tapostam, amikor belekezdtem, és viszonylag hamar a végére is értem. Nagy szerepe volt ám a készülő mozifilmeknek is abban, hogy ráakadtam a könyvre.

hercegnoMeg Cabot – Egy neveletlen hercegnő naplója sorozat

A Harry Potter és A gyűrűk ura korszakom “után” volt egy olyan időszak az életemben, amikor ritkábban olvastam. Persze, néha elolvastam egy-egy regényt, de nem igazán lelkesedtem semmiért. Egészen addig, amíg egy gimis osztálytársam a kezembe nem adta Meg Cabot könyvét. Nagyon gyorsan megszerettem, sorra olvastam az újabb köteteket. Akkor kattantam rá Meg Cabot többi művére is, folyamatosan hordtam ki a könyvtárból a szerző írásait, és mindegyiket nagy élvezettel olvastam. Alig két éve újra átéltem a hercegnő élményt, talán majd tíz év múlva ismétlek :)

soha sehol senkinek konyvFaize Guéne – Soha, sehol, senkinek

Véletlenül akadtam rá erre a regényre a könyvtárban. Nem is tudom mi fogott meg első blikkre benne, mert lássuk be, a borítója sem a legszebb. Akárhogy is, hazahoztam, és egy nap alatt a végére is értem, egyszerűen nem tudtam abbahagyni. Nagyon érik már az újraolvasás, hamarosan sort is kerítek rá. A sztori egy Franciaországban élő bevándorló családról szól, a narrátor egy tinilány, és annyira szókimondó, fájdalmas és egyben szívet melengető a sztori, amit csak szeretni lehet. Ha valaki még nem olvasta volna el ezt a művet, mindenképpen ajánlom, hogy csapjon le rá.

sohonyai jasmineSohonyai Edit – Jasmine, avagy mégis kell a szerelem

Az egyik jó barátom Székesfehérvárott lakik, és ő ajánlotta nagy lelkesedéssel Sohonyai Edit könyveit. Végül elolvastam, és akárcsak Meg Cabotnál, itt is sorra hoztam ki a könyvtárból az írónő műveit. Nagy öröm volt magyar szereplőkről olvasni, Jasmine története pedig különösen kedves a szívemnek. Itt egy hazánkban élő fekete lányról volt a középpontban, aki mondhatni szégyelli a származását. Sohonyai Edit művei a szerzői pályámra is jelentős hatással voltak, azt pedig csak halkan mondom, hogy az ő művei hatására jelentettem ki először, hogy a magyar könyvek is lehetnek igazán jók.

alkonyat konyvStephenie Meyer – Alkonyat sorozat

Jómagam csak sokkal később csatlakoztam az Alkonyat olvasók soraiba, jó ideig ellenálltam, holott láttam ám, mennyire sikeresek a könyvek. Nem sokkal a film megnézése után kézbe vettem a könyveket is, és belátom, beszippantott engem is. Gondolkodtam azon, hogy feltegyem-e a listámra, de az Újhold volt az első könyv, amit még akkor is olvastam, miközben az utcán mentem a suli felé, a Hajnalhasadás pedig jelentősen megnehezítette a vizsgáimra való felkészülést, lévén csak azt voltam hajlandó olvasni. Van valami ezekben a könyvekben, ami beszippantja az embert. Hatással volt rám, az fix. Az, hogy mennyire tetszett, és ismerem el az irodalmi “értékét”, az már más kérdés.

tizenharom-okom-voltJay Asher – Tizenhárom okom volt

Javában hódolt már a Vörös Pöttyös őrület, amikor megkaptam egy barátomtól ezt a regényt. Ő nagyon ritkán dícsérte a VP-könyveket, erről pedig egyenesen ódákat zengett, így naná, hogy kíváncsi lettem rá. Engem is hamar letaglózott a sztori, ami annyira zseniális, annyira tökéletes, ami előtt bizony kalapot kell emelnem. Nagyon gyönyörűen vezette végig Asher a történetet, és sikerült hitelesen bemutatnia azt, miért is akarna egy tinilány öngyilkosságot elkövetni. Az indítékok, a karakterek szerepe, és a tizenhárom ok, egyszerűen, hű. Újra kell olvasnom ezt a könyvet is, bőven eljött már az ideje.

ehezok-viadalaSuzanne Collins – Az éhezők viadala trilógia

Három nap alatt kiolvastam a teljes trilógiát. Tulajdonképpen elég is lenne, ha ennyit írnék, mert már ennyiből is nagyon látszik, hogy mennyire szerettem ezt a sorozatot. A film miatt került amúgy a kezembe, (mint sok más könyv is), úgyhogy hálás lehetek Hollywoodnak. Itt legjobban azt a feszültséget szerettem, amit a könyv megteremtett. Egy pillanatra sem hagyott unatkozni, és annyi WTF momentumot belepakolt a szerző, aminek mondhatni a fele is sok. Csak azt sajnálom, hogy részről-részre egyre gyengébb lett a színvonal. Persze ettől még szerettem a a trilógiát.

barbibebiLakatos Levente – Barbibébi

Itt találkoztam először olyan meleg karakterrel, aki mondhatni főszereplői rangra volt emelve. Krisz hamar megfogott, imádtam olyan problémákról olvasni, amik számomra is ismerősek voltak. Szerettem a regényt, a végére talán a női hősnőt, Barbibébit is sikerült megkedvelnem. De egy dologban biztos vagyok: Krisz volt az, aki miatt kijelenthetem, hogy nagy hatással volt rám a mű. Azóta is sorra kutatom azon regényeket, amikben vannak meleg karakterek, mert a Barbibébi óta tudom, mennyire jóleső érzés tud lenni mindez. A körítés pedig itt kifejezetten tetszett, Krisz helyzete, a gondolkodásmódja pedig annyira realista és szerethető volt, ami miatt igazán hatással volt rám ez a könyv.

parvalasztoKiera Cass – A Párválasztó sorozat

Ó, aki olvassa a Media Addictot ezen biztos nem lepődik meg. Nagyon szerelmes vagyok ebbe a sorozatba. Már akkor is az volt minden vágyam, hogy elolvashassam, amikor bejelentette a The CW, hogy megpróbál sorozatot kreálni belőle. Az alapfelvetés, miszerint egy valóságshow keretein belül egyszerű lányból hercegnő, királynő lehet, de ő ezt nem akarja, mert másba szerelmes, totál zseniális. A kifejtéssel persze, akadnak problémák, ahogy leomlik a szemem elől a rózsaszín köd magam is belátom, hogy mennyi hibája van a trilógiának, de ettől függetlenül el kell ismernem, hatással voltak rám Kiera Cass könyvei. Alig várom már a folytatásokat!

szivbol-szinbol-igazan+1 Róbert Katalin – Szívből, színből, igazán

Miközben eme sorokat írom, még nem jelent meg Róbert Katalin lenyűgöző könyve, majd csak az év vége felé fog. Tavaly szerencsém volt elolvasni a kéziratot, és már csak az alapján is teljesen beleszerettem a könyvbe. A sztori a valaha volt legizgalmasabb szerelmi háromszöget mutatja be, amiben egy, a sötét múltú fiú, Patrik és egy testvérpár – Lilla & Alex – áll a középpontban. Ez volt ám az első olyan LMBT könyv az életemben, ahol a főszereplők melegek, és ez még pikánsabbá tette az egész szerelmi háromszöget. Alig várom már, hogy megjelenjen a mű, és újra elolvassam. Biztos vagyok benne, hogy még jobban fog tetszeni.

1564 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.