Szex és a könyvek, avagy kell-e a sztoriba az erotika, vagy sem

A szexualitás már nem csak a filmekben és a tévésorozatokban van jelen, hanem egyre inkább begyűrűzik a regények világába is. Hogy ez jó-e? Döntse el mindenki saját maga.

A képen Danilo D'Agostino, a Túl szép cover modellje

A képen Danilo D’Agostino, a Túl szép cover modellje

Pár napja a Facebookon kitettem egy felhívást, miszerint szívesen válaszolok bármilyen kérdésre a regényeimmel kapcsolatban. Privát üzenetben jött is több kérdés, amikre hamarosan sort kerítek, de ha szeretnél, kérdezz még bátran. Elsőként Annának felelek:

Anna: A Túl szépben sok szex jelenet volt. Miért tartottad fontosnak?

Személy szerint engem nem zavarnak az erotikus jelenetek, csak akkor, ha öncélúak. Ha nincs más okuk a megírására, mintsem az olvasó „felizgatása”, vagy az író szeretné kiírni magából a vágyait, a fantáziáit. Az ilyen jellegű erotikus jelenetektől olvasóként én is besokallok, nem egy olyan (New Adult) könyv volt, ahol gyorsan átlapoztam ezeket a részeket, mert úgy éreztem, nem ad hozzá semmit a történethez.

Szívszorító jelenet a Shameless sorozatból

Szívszorító jelenet a Shameless sorozatból

Viszont! Egy erotikus jelenet nagyon jó is lehet, ha van valamilyen másodlagos jelentése. Ha a két ember nem csak együtt van az ágyban, hanem ezzel többet megtudhatunk róluk, a kapcsolatukról, az adott emberről. És részemről pont erre törekedtem a Túl szépben. Érzésem szerint Olivér és Márk nem csak szexelnek, hanem igyekeztem történetet is elmesélni.

Alább kicsit spoileres leszek, óvatosan olvasd!

A Túl szép egyik főhőse, Márk túlsúlyos. Az a típus, aki nem mer levetkőzni az öltözőben tesi előtt, és inkább a vécében intézi el, zárt ajtók mögött. Márk nehezen hiszi el, hogy a külseje miatt bárki is kívánhatja, szeretheti őt, emellett viszont ugyanúgy vágyik az erotikára, mint bárki más.

tul-szep-szex-02

A könyv erotikus jeleneteiben épp ez volt a lényeg, hogy Márk egyre nyíltabban és felszabadultabban mert viselkedni az ágyban. Egy túlsúlyos embernél ehhez idő kell, és bizonyos szinteket meg kell meglépni. Először csak póló nélkül lásson, aztán max a hátamat, lekerülhet a nadrág is, de a boxer marad, és így tovább. Minden egyes stádium nehéz lépcsőfok, mert ott lapul az emberben a kérdés: így is akarni fog? Ha a trükkös szabású ruhák nem takarnak el, elhajít, mert rájön, ocsmány vagyok? Az évek során a túlsúlyos emberekben jelen lévő félénkség és önbizalomhiány nem múlik el hamar. (Persze embere válogatja).

Összesítve tehát Márk részéről a szexjeleneteket azért tettem be a regénybe, hogy a srác végre elfogadja önmagát, és megbizonyosodjon arról, hogy van, aki így is szeretheti és kívánhatja őt.

a01

A Túl szép másik főhőse teljesen más kategória. Olivér magabiztos, pontosan tudja, mennyire vonzó, és ezt nem rest kihasználni. A könyv elején lévő szexuális kapcsolataiban (és az egész életében) ő volt az a fél, akit kiszolgáltak az erotikus szituációkban. Nem érdekelte a másik öröme, a szexet is csak azért kergette, hogy megkönnyebbüljön.

Olivér életében Márk az első, akibe beleszeret. Miután szerelmes lesz, felfedezi az erotika másik oldalát. Az ölelések, a csókok, a sima érintések hatalmát. Rájön, hogy a szex és a szeretkezés korántsem ugyanaz. Emellett felfedezi azt is, hogy a belé sulykolt szépségideák nem feltétlenül helytállóak, nem mindig az a szép, akit annak kéne látni. Olivérnél szintén fontos elem a harc, az, hogy ne adja fel, bármennyit is kelljen hajtania Márkért.

danilo-06

Összességében Olivér részéről azért kerültek be a szexjelenetek, hogy meglegyen a fejlődés, ahogy a „bárkit megbaszok, akit még nem próbáltam fel” srácból eljutunk a „szerelmes vagyok, az enyém vagy, és nem csak kapni, hanem adni is akarok az ágyban” pasiig.

A spoileres rész véget ért, nyugodtan olvass tovább

Azt hiszem, a két karakterrel sikerült is leírnom, hogy mi a fő cél, amit a szex jelenetekben fontosnak tartok. A történetmesélést és leginkább a karakterfejlődést. A szexben vagyunk leginkább sebezhetőek, ha szeretkezünk, akkor még inkább. Ezekben a pillanatokban egy karaktert nagyon jól lehet árnyalni, megmutatni azon oldalait, amik egy sima beszélgetésnél nem jönnek elő.

tul-szep-szex-03

Ha egy könyvben olyan erotikus jelenetek vannak, amik történetet is mesélnek, és mindemellett jól vannak megírva, nem olyan szavakkal, hogy „megragadom a kemény húsát” vagy „megjelent egy örömcsepp a húgycsövem nyílásán”, akkor abszolút nem bánom olvasóként a jelenlétüket. (Sajnos mindkét példával találkoztam olvasóként).

Részemről nagyon igyekeztem, hogy a Túl szép erotikája ne csak „szexi” legyen. Szerettem volna, ha van mögöttes tartalmuk, és önmagukban elmesélnek egy (fejlődés) történetet. Őszintén bízom benne, hogy sikerült, ennek a megítélését pedig rátok bízom. Amit a cikkben írtam, természetesen nem szentírás, szeretettel várom a véleményeket!

Még nem olvastad a Túl szépet?

Tedd meg mielőbb, derítsd ki, hogy a szex jelenetek tényleg tartalmasak lettek-e.

Rendeld meg most -16% kedvezménnyel!

tul-szep

1484 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok
Comments
  1. 3 év ago
    • 3 év ago

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.