Minden tiszteletem a slammereké!

Őszinte leszek: sosem voltam nagy versrajongó. Az iskolában az irodalomtanáraimnak valahogy nem jött be, ha mást gondoltam egy alkotásról, mint ők, így egy idő után teljesen elveszett bennem a versek szeretete, és mindez azóta se nagyon tért vissza. A slam műfaját viszont egyre jobban kezdem megszeretni: hihetetlen, micsoda tűz dobog a slammerekben!

slam

Folyamatosan írom az új kéziratomat is, amiben a slam is szerepet kap: a hősnőm rajong a műfajért, de nem űzi, viszont találkozik egy sráccal, aki igen, méghozzá egy amatőr slam klubban hallja, amint elszavalja a költeményét. Mikor eszembe jutott ez a slam jelenet, úgy voltam vele, hogy “ah, simán megírom a slammet, menni fog“. Aha, ahogy azt Móriczka elképzeli…

Hihetetlenül durva és hosszan tartó folyamat volt, mire megszületett a karakterem slamje, de annyi munka után sem érzem, hogy igazán nagyot ütne. Egyelőre hagyom, ahogy van, biztosítékként a hősnőm is megjegyzi, hogy nem a legjobb, de a slamben nem is ez a lényeg. Mert ahogy Hanna is mondja:

“A slam lényege nemcsak a szöveg, hanem az előadásmód. Az, hogy kiállsz a többi ember elé, és őszintén kiadod a lelked mélyén lévő gondolatokat, hogy a fájdalom átitatja a hangodat, és az őszinteség utat tör magának. Hanna szentül hiszi, akkor igazán jó egy slam, ha a hallgatóság beleremeg, ha érzelmileg megmozdítják a hallottak, és úgy érzi, belehalt, vagy éppenséggel újjászületett, és pezseg az új gondolatoktól. És ő pont így érzi most magát.”Rácz-Stefán Tibor

Szóval, meg kell állapítanom, hogy a slam egy csodás műfaj, mert annyira élő, annyira pezsgő, modern és fiatalos, miközben visszanyúl a gyökerekhez, hiszen minden slam egy vers, ugyanúgy megragadják a dolgok velejét, mint a nagy költőink, csak a slammerek másként nyúlnak a témához, maivá, modernebbé és sokak számára befogadhatóvá varázsolják.

banki-beni-01

Mostanság egyre több slam videót néztem meg, akadt köztük nem egy, ami teljesen magával ragadott. Tényleg döbbenetes, ahogy ezek a fiatalok kiállnak, és előadják a gondolataikat. Sok köztük a tizenéves, ami még üdítőbbé teszi az egészet. Sajnos a tizenévesekről gyakran hallani, hogy ostobák, és “ezek termelik majd ki a nyugdíjamat?” és társai, amit mélyen elítélek. Nem kéne lenézni a korosztályt, és éppen ezért örülök annyira az olyan slammerek térnyerésének, mint Kemény Zsófi, vagy Bánki Beni.

És ha már őszinteség, az én kedvenc slammerem pont Bánki Beni, akiről már azelőtt ódákat zengtem a Media Addicton, hogy felbukkant volna a Kismenőkben. A srác egy zseniális slamet nyomott le az elfogadást a Ki Mit Tube-on, és azóta figyelgetem a munkásságát. Hihetetlenül tehetséges, őszinte és okos fiatal srác, aki jóval érettebb a koránál, és akire igazán büszke lehet a nemzedéke. Íme, három szuper slam tőle! (Ó, és még mielőtt felmerülne: a karakterem egyáltalán nem Beniről mintáztam :)).

779 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.