Ismerd meg az új könyvem, a Mikrofonpróbát!

Pont két hete tudtam meg, hogy év végén megjelenhet a legújabb könyvem, a Mikrofonpróba. Ugyan korábban már meséltem egy kicsit a regényről, úgy döntöttem, itt az idő komolyabban beavatni titeket a részletekbe.

Először is, egy kis kérdezz-felelek formájában válaszolok a gyakran feltett kérdésekre, utána pedig bemutatom a történetet és a szereplőket is.

Mikor jelenik meg? Várhatóan év végén. A legoptimistább jóslat az október.

Milyen pöttyös lesz? Erről még nem született döntés. Ismerve a történetet a Vörös Pötty tűnik most reálisnak.

Sorozat vagy Stand Alone? Ez most sorozat, perpillanat trilógiának tervezem, de! Amikor nekiülök megírni a második részt, akkor dől el bennem pontosan, hogy van-e még anyag egy harmadik részre. A sorozat tervezett címe egyébiránt Szállj a dallal!

Mennyire hosszú a könyv? A kézirat 447.740 karakter szóközzel együtt, ez körülbelül 350 oldalnak felel meg. Viszont ez nem végleges adat, a szerkesztés során van, hogy törlünk a szövegből, vagy éppen hozzá kell adni valamit. Ami most biztosnak tűnik: hosszabb lesz, mint a Fogadj el!, de rövidebb a Túl szépnél.

Ez most egy spin-off könyv? Igen, méghozzá a Fogadj el! spin-off regénye. A Fogadj el!-ből ismert Dávid és Áron is a Mikrofonpróba öt főszereplője közé tartozik, és természetesen saját nézőpontot is kaptak.

Olvasható a Fogadj el! ismerete nélkül? Természetesen igen. Kiderül, hogy mi történt Dáviddal és Áronnal korábban, minden érthető lesz akkor is, ha valaki nem ismeri a Fogadj el!-t. De persze ha már olvastátok, úgy több aprócska poén és utalás észlelhetőbb lesz, és kiderül majd az is, hogy pár szereplővel mi történt az iskolai lövöldözés után. (spoiler miatt elfehérítve, jelöld ki! :))

Volt már szerkesztés? Még nem, várhatóan május után lesz. A szerkesztőmmel, Kozma Rékával a Könyvfesztiválon ülünk le, hogy beszélgessünk a regényről, és a szerkesztés menetéről, az esetleges változtatásokról.

Milyen narrációban íródott a Mikrofonpróba? Ezúttal a jelen idejű E/3 lett a kiválasztott. Próbálkoztam múlt idejűvel is, de nem feküdt, és nem akartam ráerőszakolni magam.

Melyik három szó határozza meg a könyvet? Elfogadás, szerelem és zene.

És akkor most beszéljünk a történetről!

A regény helyszíne a szülővárosom, Balassagyarmat, egy kedves kisváros Nógrád megyében, a szlovák határ mellett (ami amúgy maga az Ipoly folyó). Ide érkezik meg Hanna, és a bátyja, Dániel. A szüleik halála után a tanár Dániel nevelte a testvérét a fővárosban, de a férfit elbocsátották, és egy barátjának, Ferinek köszönhetően itt talált állást, és lakhatást, méghozzá a helyi bentlakásos kollégiumban. Nevezhetjük internátusnak is, a lényeg, hogy a diákok egy része hétvégére sem megy haza.

Hanna eleinte nehezen birkózik meg az új helyzettel, a lány kevésbé szokott társasághoz. Amúgy is, csendes könyvmoly típus, aki inkább a könyves blogját frissíti, mintsem elmenne bulizni. De idővel barátokat szerez, sőt, még a szerelem is rátalál.

A kollégiumban már ott él Xiara, Máté, Áron és Dávid, akik összebarátkoznak Hannával, és végül egy csapatot fognak alkotni, amikor arra feltétlenül szükség lesz.

Máté nagyképű és morcos srác, aki állandóan beszólogat mindenkinek, és Hannát sem kíméli, a lányban viszont ellenfelére akad. Máté súlyos titkokat hordoz a múltjában (amikről nagyon izgalmas volt írni). És igen, lesz ám egy kis romantikus szál Hanna és Máté közt.

Xiara kínai származású lány, aki viszont ízig-vérig magyar. A szülei Kínából vándoroltak be az országba, de egy otthoni szokás szerint (ilyen tényleg létezik!) a gyereküket nevelőre bízták, hogy dolgozni tudjanak, és csak kéthetente látták pár órácskára.

Xiarát így egy magyar asszony nevelte, magyarul él és gondolkodik, de mások a származása alapján ítélik meg. A lánynak nagy álma is van: szeretne profi táncos lenni, ezért évek óta keményen dolgozik is.

Áron már másfél, Dávid pedig egy éve koptatja az Ady padjait. A két srác még mindig együtt jár, de a kapcsolatukat egyre több akadály nehezíti. Dávid nagyon nehezen tudja feldolgozni a Szép Remények Gimnáziumban történt iskolai lövöldözést és Petra halálát. Ez pedig egyre több konfliktust szül kettejük között. (spoiler miatt elfehérítve, jelöld ki! :))

Az öt barát élete akkor válik véglegesen komplikálttá, amikor megtudják az időközben megszeretett iskolájuk legsúlyosabb titkát, ami az ő életüket is tönkreteheti. Éppen ezért megoldást keresnek, akkor is, ha ez nagy áldozatokkal jár…

Nos, nagyjából ennyit tudok spoilermentesen elmesélni a történetről, bár gyanítom, így is becsúszott pár spoileresebb infó. (Sebaj, majd év végéig elfelejtitek ;) ) Nagyon remélem, hogy a Mikrofonpróba felkeltette az érdeklődéseteket! A későbbiek során majd mesélek még, legyetek résen!

Köszönöm ám, hogy velem vagytok az úton, nélkületek ez a regény sem születhetett volna meg. És hogy Leiner Laurát idézzem, #szeretemazolvasóimat :)

2404 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok
Comments
  1. 3 év ago
  2. 3 év ago
  3. 2 év ago
  4. 2 év ago

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.